Így tudsz spórolni az esküvői tortán

Legyen szó akár többszintes, aranyfóliával bevont tortáról, akár egy félig csupasz, virágokkal díszítettről, a torta minden esküvői vacsora fénypontja. Az íztől a díszítésig, a felszolgált édesség lehetőséget ad arra, hogy lenyűgözze a vendégeiteket, és nektek is élményt adjon. Vagy ennél többről van szó?

Az esküvői torták ma már a pár személyiségének, egyediségének, sőt történetük bemutatásának eszközei. A párok minden eddiginél jobban vágynak egy olyan dizájnra, amely csak rájuk jellemző, egy finom és lélegzetelállító édességen keresztül.

Könnyen kísértésbe eshetünk, hogy egy látványos, bonyolult cukorvirágokkal borított, vagy részletes illusztrációval ellátott desszertet válasszunk, de ezek a finomságok gyorsan megdrágíthatják a számlát. 

A végösszeget befolyásoló tényezők közé tartozik a torta mérete, a tervezés bonyolultsága, a szükséges technika, a felhasznált összetevők, a torta íze, a máz típusa, az elkészítési idő, és az esetleges szállítási díjak.

Következzen néhány a legjobb módszerek közül, amelyekkel pénzt takaríthatsz meg az esküvői tortán.

Hamis emeletek

Ha az égig érő, gazdagon díszített torta elengedhetetlen az számodra, akkor a hamis szintek hozzáadása jelentősen csökkentheti a költségeidet. Az álszintek belül hungarocellből vannak, de kívülről ezek a szintek is megkapják a torta díszítését, így a vendégek nem tudják, hogy a torta felső szintjei nem valódiak. Mivel az ünnepélyes tortavágás során csak az alsó réteget vágják fel, az alsó réteg az egyetlen olyan rész, amely valódi tortát tartalmaz. A műszintek választása csökkenti a költségeket, mert kevesebb szerkezeti megerősítést és anyagot igényel és kevesebb időbe és a fáradságba kerül az elkészítése.

Válassz kisebb tortát

Mivel a vendégek közül sokan túlságosan elfoglaltak lesznek a táncparketten ahhoz, hogy megragadjanak egy szelet tortát, valószínűleg nem kell mindenkinek félretenni egy szeletet. Tapasztalatok szerint az esküvői vendégeknek csak 75 százaléka eszik tortát. Ha 150 vendéged van, és olyan tortát veszel, amelyből 150 adag van, akkor is maradni fog belőle. Ahelyett, hogy többszintes tortát választanál a vendégeknek, inkább spórolj a desszert méretének csökkentésével, ha biztosra akarsz menni, választhatsz egy kisebb bemutató tortát és rendelj mellé egy desszertbárt kevésbé költséges desszertkínálattal.

Ahhoz, hogy maximalizáld a rendelkezésre álló torta mennyiségét, helyezzék el a szeleteket külön asztalon, ahelyett, hogy mindenkinek a saját helyén szolgálnák fel. Így a konyha folyamatosan újratölti az asztalt újabb szeletekkel, amíg a tortát teljesen fel nem szolgálják. Ezáltal csak azok a vendégek fognak venni a finomságból, akik szeretnének a tortából, kiküszöbölve a felesleges pazarlást.

Kiegészítés egy lapos tortával 

Alacsonyan tarthatod a költségeket, ha egy kétszintes tortát választasz vágáshoz, majd a vendégeknek egy lapos tortát is felszolgálnak. Mivel a lapos torták nagy, téglalap alakú torták, mindenféle csengettyű és síp nélkül, akár 50 százalékot is megtakaríthatsz és még mindig nagy benyomást kelthetsz a dizájnorientált látványtortával. Ráadásul mindezt észrevétlenül megteheted. Miután a többszintes tortát bevitték hátra vágni, a lapos torta szeleteket hozzáadják az eredeti tortához, majd visszahozzák a tálaláshoz.

Hagyd ki a fondant-ot

Bár a fondant sima felületet biztosít, és jól használható bonyolult mintákhoz, ez a legdrágább cukormáz. Ehelyett kérdezd meg a cukrászodat a vajkrém használatának lehetőségéről, amely általában olcsóbb, és nem igényel annyi munkát, mint a fondant. Arról nem is beszélve, hogy a vajkrém klasszikus megjelenést biztosít, amely elég sokoldalúan felhasználható bármilyen esztétikához.

Maradj az egyszerű dizájnnál

Az emeletek és a gazdag díszítés gyönyörűséget kölcsönöz bármelyik tortának, de jelentősen megnöveli a számlát is. Mivel a cukrászok munkájának egyik része a tervezés az erre fordított idő mennyisége befolyásolja a költségeket, minél több részletet tartalmaz a torta, annál több pénzt fogsz költeni. Ugyanis az árat az is befolyásolja, hogy mennyi az az idő, amit egy tortakészítő a torta elkészítésének elejétől a végéig igénybe vesz. Az összköltség csökkentése érdekében válassz kevésbé munkaigényes terveket.

Vásárolj saját dekorációt

A befejező díszek egy részének megvásárlása sokkal megfizethetőbb, mintha megkérnéd a cukrászt, hogy kézzel készítse el őket. Gyakran van lehetőség ezeket az elemeket a torta kiszállítása után felhelyezni, de minden esetben érdemes a tortakészítővel előzetesen konzultálni. Utólagos felhelyezésre csak az egyszerűbb díszek alkalmazhatóak. Az olyan dolgok, mint a cukorvirágok, fondant részletek, csövezés, szobrászati minták, vagy bármi egyedi, mind olyan összetevők, amelyeket a tortatervezőnek kell elvégeznie.